Drzavni ispit

 Pre ispita ...

Ispit se polaže na kraju nedelje svakog meseca osim avgusta. U mom slučaju poslednji ponedeljak i utorak su ispitivani madicinari (ne znam za farmaceute) a stomatolozi, pa i ja,  poslednje srede u mesecu (28. novembar 2012.). Pošto nisam iz Beograda, potrebna dokumenta sam slao preporučenom pošiljkom koja sam spakovao u kovertu (stiže za dan-dva) koja mora stići najkasnije do 10. u mesecu. Posle toga do nekog 15. u mesecu vas pozove žena iz ministarstva, na kontakt telefon koji ste ostavili i kaže vam kada da dođete  da polažete stručni ispit i da ponesete ličnu kartu.

 

Početak ...

Svi stojimo ispred ulaza na stepeništu i čekamo da nas čovek iz obezbeđenja pozove da uđemo. Sa nama su još bili ispred ulaza i prosvetari koje su odveli na neki drugi ulaz a mi (stomatolozi) sa opštim i stručnim sestrama i radiološkim teničarima smo ušli na glavni ulaz. Prolazimo kroz one detektore metala i sprave što očitavaju stvari u torbama, tako da znate da ne dođete npr. u jakni sa metalnim nitnama i slično .... Kada uđemo, u prizmlju nas prozivaju po spisku i tada pokazujemo ličnu kartu tako da je OBAVEZNO ponesite. Kada se uđe u zgradu nema izlaza dok svi ne završe polaganje, odnosno ko izađe ne može ponovo da uđe, bez obzira da li je završio ispitivanje ili ne, jer svi čekamo potvrde o položenom stručnom ispitu. Potom se stepenicama  penjemo na peti sprat i tamo nas ponovo prozivaju i dele u dve grupe. Tada dobijate papir koji nosite kod ispitivača i na njemu su brojevi kancelarija u kojima vas ispituju. Sami birate od koje kancelarije ćete krenuti. Jedna je za stručni deo, a druge dve za pravni (jedna za zakon o zdravstvenoj zaštiti a druga za ostatak pravnog dela). Sve su u istom uskom i zagušljivom hodniku .... imate wc, ali ako vam smeta da pijete vodu iz slavine ponesite flaširanu vodu  i neku čokoladicu pošto tamo ostajete naredna 3 sata. Neki su ostajali i duže, a kraće niko. Mene su rasporedili u kancelariju br. 3,5, i 28 ako to nekom nešto znači.

 

 

Koliko učiti ...

Ovako .... Prvo za državni ispit sam učio 3 nedelje, s´tim što sam prvu nedelju zevao u knjigu „Osnovna znanja“  za pravni deo. Drugu nedelju sam je krenuo čitati malo brže pa sam je do početka treće nedelje i iščitao do kraja. Posle toga sam uzeo 3 dana da pročitam skripte iz stručnog dela i do kraja 3. nedelje sam iščitao skripte iz pravnog dela i ponovo još jednom stručne skripte. 

Dakle iz pravnog dela sam jednom pročitao knjigu i jednom skripte dok sam iz stručnog dela dva puta iščitao skripte. Sve u svemu efikasno sam učio dve nedelje mada posle ispita mislim da je i to puno, pošto me iz stručnog dela nisu ni pitali ono što sam čitao iz skripta, niti pitanja o kojima sam razmišljao da bi me mogli pitati, a pravni deo sam znao kao i da sam samo jednom pročitao skriptu sa pažnjom.


Sam ispit ...

Iz stručnog dela ma koliko mislite da nećete imati pojma setićete se nešto da kažete, taman toliko koliko se traži od vas. Mene su npr. pitali pripreme za uvod u opštu anesteziju što sam ja mislim jednom samo naučio kada sam spremao ispit iz opšte hirurgije pre više godina. Pa sam se nekako setio da ponešto i kažem. Drugo pitanje mi je bilo antimikrobna terapija u stomatologiji , a ja sam samo ponovio antibiotike i to one koji se najčešće koriste. Ipak sam se nekako setio i lokalnih antiseptičkih sredstava a kao predstavnika samo hidrogena i njegovih dejstava ... čak ni preparata na bazi joda (Rivanol) pa je bilo dovoljno (za Rivanol me je sam ispitivač podsetio).

Iz pravnog dela na jednim vratima dobio sam načela zdravstvene zaštite koja sam iščitao dan pre toga pa se opet, po mom mišljenju, nisam pokazao najbolje, ali ne i po mišljnju ispitivača, za njega sam znao sasvim dovoljno. Drugo pitanje mi je bilo licenca, što sam znao da ispričam kako treba. Na drugim vratima iz pravnog dela sam ušao i dobio pitanje u vezi sa preraspodelom radnog vremena, gde sam znao reći šta je, ali nisam baš siguran da sam dobro ispričao koliko sati čega se preraspodeljuje i ostalih cifara ... ali ispitivač nije mario puno, već je odmah postavio sledeće pitanje u vezi sa nadležnostima vlade Republike Srbije što sam ajd nekako i znao reći ...  mada me, čini mi se, ispitivač nije ni slušao dok sam to pričao već je popunjavao papir koji sam nosio sa sobom.

Odgovarao sam među poslednjima nenamerno, jer sam se „zapucao“ na, po mom izboru, vratima gde se sporo kretao red, pa sam uspeo da čujem dosta pitanja i odgovora pre samog ispitivanja. Ali video sam da su i kolege, koje su bile među prvima gotove, relativno lako prošle kroz ceo ispit, a nisu bile ništa bolje spremne od mene.


Na kraju ...

Pošto sve ispolažete sa papirom u koji su vam ispitivači zapisivali postavljena pitanja idete u jednu kancelariju u istom hodniku gde to predajete i zatim sačekate da se svima ispišu potvrde o položenom stručnom ispitu koje vam onda podele i tada ste gotovi.

Sam ispit iako dugo traje brže prođe jer ćete verovatno upoznati fine i zanimljive ljude sa raznih strana, pa ako na ispit gledate sa te strane lako ćete zaboraviti umor, lošu organizaciju i gužvu. Polagali ste do sada mnogo teže ispite i ovaj je "boza" naspram ostalih i možda ne zaslužuje čitav sajt njemu posvećen, ali je većini veoma stresan i specifičan samo zbog činjenice što dolazite na "nepoznat" teren, ne znate ko vas ispituje, pa i još ako niste iz Beograda ... Ali po završetku videćete da je sve bilo samo formalnost i da ste se bezveze stresirali.

Čitao sam po forumima da se dešavalo da neko od kolega medicinara i padne (dvoje, troje od njih 50-ak) ali oni stvarno STVARNO nisu imali sreće, ili se jednostavno nisu snašli ... kao npr. rekli su „ Ne znam!“ i slično, ili uopšte nisu pročitali pravni deo ... pa ma koliko bili inteligentni nisu mogli znati neke stvari za koje nisu ni čuli da postoje. To se u mojoj grupi nije desilo, a ni 99,9% (znači matematičkih 100%) njih koji su polagali godinama unazad, bili spremni ili samo delimično spremni  ... Tako da tremu zaboravite kući, ali nemojte doći kao da ste pali sa Marsa, odnosno nemojte biti lenji da makar jednom sve pročitate. U svakom slučaju trebaće vam nekad u životu da znate kada vas „farbaju“ na dnevniku nacionalnog javnog servisa :)


Iskustva drugih, uglavnom doktora medicine, možete pronaći u ovoj temi foruma "Beli mantil-medforum".

Link teme: http://belimantil.info/forum_phpbb3/viewtopic.php?f=86&t=4334